Hoe presenteer je je cv tijdens een sollicitatiegesprek?

Een sollicitatiegesprek is dé kans om jezelf voor te stellen aan potentiële werkgevers en je te onderscheiden van de andere kandidaten. Met deze tips stel je niet enkel een gestructureerd en kwalitatief cv op, je leert ook hoe je het moet presenteren aan het bedrijf waar je solliciteert.

Werk Zoeken

Kies de juiste structuur voor je cv

Zorg ervoor dat je cv er professioneel uitziet, maar tegelijk ook in het oog springt. Gebruik een lettertype zoals Times New Roman of Arial in lettergrootte 12 en houd een marge aan van 2,5 cm. Op deze manier zorg je ervoor dat alles goed leesbaar en overzichtelijk is. Plaats je persoonlijke gegevens, zoals je naam en e-mailadres, bovenaan je cv en zorg ervoor dat ze opvallen door je naam bijvoorbeeld in een groter lettertype of andere kleur te zetten. Voeg ook een foto toe naast je naam.

Daarnaast maak je je cv best zo gestructureerd en strak mogelijk door optimaal gebruik te maken van de verschillende opmaakfuncties van je tekstverwerker (zonder te overdrijven uiteraard). Vermijd ook details die niet relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Zo kan je de functies en opleidingen die het nauwst verwant zijn met de job waarvoor je solliciteert best bovenaan zetten. De personen die je cv lezen, moeten er vaak tientallen per dag doornemen. Een goede structuur en beknopte tekst zorgen ervoor dat jouw cv eenvoudig scanbaar is.

Zorg voor een origineel cv

Daarnaast kan je je cv best op één of andere manier opvallend maken. Kies bijvoorbeeld een accentkleur die je telkens laat terugkomen of pas de kleuren en lay-out van je document aan aan het bedrijf waar je solliciteert. Zorg er dus voor dat je laptop klaar staat en je printer inkt is bijgevuld.

Print je cv op kwaliteitsvol papier

Print je cv op kwaliteitsvol papier om een blijvende indruk na te laten. Kies voor papier met een gewicht tussen de 90 g/m² en 120 g/m². Papiersoorten met dit gewicht zijn dikker en scheuren daarom ook minder snel. Bovendien is ook de kwaliteit van de inkt die je gebruikt belangrijk, maar hiervoor hoef je niet per se veel geld neer te tellen. 123inkt.be verkoopt namelijk inktpatronen van het huismerk zoals de HP 304 die stukken goedkoper zijn dan het origineel, maar dezelfde kwaliteit hebben.

Neem altijd een aantal geprinte versies van jouw cv mee naar een sollicitatiegesprek. Dit kan je voor je leggen als spiekbriefje, maar ook uitdelen aan de perso(o)n(en) die jou interviewen. Berg je cv op in een schrijfmap of presentatiemap, zo vermijd je kreuken. Bovendien is er in een schrijfmap ook ruimte voor het opbergen van je visitekaartjes. Dit geeft een voorbereide en nette indruk.

Licht je cv toe tijdens je sollicitatiegesprek

Wanneer je je cv presenteert aan je potentiële werkgever, is het belangrijk om de nadruk te leggen op wat relevant is voor de positie waarvoor je solliciteert. Bespreek daarom eerst de werkervaringen, karaktereigenschappen en diploma’s die het meest onderstrepen waarom jij geschikt bent voor de job. De meest relevante delen van jouw cv kan je uitgebreider bespreken, terwijl je de minder relevante delen ervan tussenuit kan laten of kan samenvatten. Vergeet in ieder geval niet te vermelden wat je huidige/vorige job is/was en waarom je besloten hebt om te solliciteren voor de nieuwe job. Vermeld daarbij ook welke meerwaarde je leverde in je vorige job. 

Aarzel ook niet om aan de interviewer te vragen welke delen van jouw cv hem/haar ertoe leidden je uit te nodigen voor een gesprek. Zo heb je meteen een idee van welke aspecten belangrijk zijn voor de functie en kan je hier ook dieper op ingaan.

Volg deze tips om goed voorbereid naar je jobinterview te vertrekken. Probeer zelfverzekerd en spontaan over te komen. Een kandidaat die zich goed in zijn vel voelt en authentiek overkomt, heeft altijd een streepje voor!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *